Održavanje i čišćenje materijala

Pridržavajte se ovih saveta za održavanje kako biste potpuno i  dugotrajno uživali u udobnosti našeg nameštaja.

Izloženost svetlosti je jedan od glavnih uzroka propadanja kože, štofa i eko kože. Garnitura, fotelja ili krevet nikada ne smeju biti direktno izloženi prirodnoj (sunce, mesec) ili veštačkoj (halogenoj) svetlosti. Pri direktnom zračenju rizikuje se dekoloracija i omekšavanje vlakana u materijalu.

Garniture i kreveti u koži

Svake nedelje se treba brisati prašina. Vlažnom nepaperjastom krpom pređite preko kožnog nameštaja ne trljajući intezivno.
Svakih 3 meseca je vreme za pranje. Kožu perite vodom u kojoj ste rastvorili neutralni sapun ili losion za čišćenje. Vodite računa da ne natopite kožu. Izbegavajte agresivne tečne sapune za domaćinstvo i proizvode sa hemijom). Isperite tretirane površine. Ovaj postupak čisti površinu kože.

Svakih 3 meseca potrebna je i zaštita. Nakon pranja kože nanesite zaštitinu kremu na prethodno očišćenu kožu. Krema stvara membranu koja brani kožu od trenja uzrokovanog korišćenjem, od fleka, i agresivnosti kiseline iz znoja. Izbegavajte vosak i proizvode koji nisu specifično namenjeni nameštaju od kože.

Garniture i kreveti u eko koži

Svake nedelje se treba brisati prašina. Vlažnom nepaperjastom krpom pređite preko kožnog nameštaja ne trljajući intezivno.

Kako biste očistili detaljno eko kožu koristite vodu sa sapunom. Umočite krpu u takvu vodu, dobro je iscedite i delikatno trljajte površinu. Možete koristiti i vatu sa malom količinom sredstva za skidanje šminke.

Nakon čišćenja možete naneti specijalan vosak namenjen za eko koži. Taj vosak je hrani i štiti.

Garniture i kreveti od štofa

Održavanje nameštaja od štofa je jednostavna stvar i potreban je samo usisivač. Nikada ne koristite hemijske proizvode jer osetljiva vlakna mogu da se unište tim putem. Zabrana korišćenja hemikalija za ovaj tip nameštaja.

Svakog meseca se treba izvlačiti prašina. Za ovaj deo koristite usisivač i specijalni nastavak za nameštaj koji na sebi ima finu četku. Ne koristite največu snagu usisivača za ovaj proces. Ne trljaljte mnogo jako kako biste izbegli rizik od cepanja materijala.

Svakih 6 meseci treba oprati štof. Iako usisivač eliminiše suvu prljavštinu, ona masnija ostaje zalepljena na tekstilna vlakna. Razblažite šampon u posudi (razmera 1 : 5 – šampon : mlaka voda). Natopite veliki sunđer ili toaletnu rukavicu u rastvoru pa zatim iscedite. Pređite sunđerom ili rukavicom površinu tekstila i blago trljajte. Redovno ispirajte sunđer ili rukavicu. Ovaj postupak jednako ponovite na svim delovima tekstila vodeći računa da tekstil ne natopite. Ovaj proces eliminiše masni i lepljivi deo prašine. Ostaci šampona će kristalizirati i eliminisaće se tokom sledećeg usisavanje nameštaja.